nedtrapning.jpg

Kend din medicin

Nedtrapning

Før du kommer i den situation, hvor du bliver tilbudt behandling med psykofarmaka, er det er god ide at tænke sig godt om. Det er nemlig mange gange nemmere at få anden hjælp og så slippe for at skulle trappe ud af medicin med de ubehagelige konsekvenser, det har.

Jeg har talt mange mennesker fra at gå i gang med en behandling, og de kommer sig alligevel. Der skal ofte en grundig forklaring til for at forstå, hvad det er, der sker, når man begynder at tage psykofarmaka. Der er altid en eller anden grund til, at et menneske får det dårligt, og de grunde kan være nok så alvorlige og tunge og svære at gøre noget ved. Men det er noget nemmere at gøre noget ved årsagerne i forhold til at begynde med en behandling, der ofte  svækker éns sanse- og føleevne, gør én initiativløs og i værste fald handlingslammet. Og ydermere påfører én en afhængighed, som man kan have svært ved at komme ud af.

Du kan få hjælp til nedtrapning af psykofarmaka, og en nedtrapning kan i langt de fleste tilfælde lykkes, hvis man er fast besluttet på, at nu skal det være, og så samtidig viser styrke og tålmodighed for at stå ubehagene igennem. Det er ikke alle, der oplever ubehag, og mange kan slippe pillerne på én gang. Men da man ofte ikke selv ved, hvordan man reagerer, er det er  god ide at begynde med en langsom nedtrapning. Man kan selv gøre overgangen lettere ved at kende sig selv og vide, hvordan man reagerer på stress, støj og mennesker. Man skal være tålmodig med sig selv og gøre gode ting. Trække sig lidt tilbage i naturen med lange gåture og masser af frisk luft. Og gerne med en god ven under armen.  

Det bedste ville det være, hvis din praktiserende læge eller psykiater sammen med dig kunne tage initiativet til at begynde den langsomme nedtrapning. Men det har vist sig, at mange læger og psykiatere selv er alt for utålmodige eller uvidende om, hvor langsom en nedtrapning skal gå. Derfor går en nedtrapning ofte alt for hurtig, og den afhængige får abstinenser. Der er nemlig ingen klare regler eller anvisninger til, hvor langsom en nedtrapning skal gå, men den skal være individuel, fordi alle mennesker reagerer forskelligt først på medicien, og siden på nedtrapningen. Alle mennesker har forskellig følsomhed og robusthed til at stå en nedtrapning igennem, og derfor er det kun de færreste, der kan tage sagen i egen hånd. Der skal være en at snakke med undervejs, og det kan være en læge, en psykolog, en god ven, et familiemedlem, men gerne én, der har sat sig ind i, hvad bagsiderne af psykofarmaka er. Der er nemlig alt for megen uvidenhed om bagsiderne, f.eks. at man bliver fysisk afhængig på grund af den ændrede indre kemi, at abstinenserne er svære at komme ud af og at det kan være en langvarig affære at få det godt igen. Men det kan lade sig gøre, og derfor skal man have en ordentlig forklaring på både, hvad psykofarmaka gør ved ens nervesystem, og hvordan man kan komme ud af den igen.

Med et nedtrapningsskema og en dagbog til abstinenserne er du godt i gang. En vellykket nedtrapning skal ske langsomt for, at man ikke skal møde så mange abstinser. Abstinenser er dog et tegn på, at kroppen reagerer positivt på den lavere og lavere dosis, og at du er på rette vej. Erfaringerne siger, at det er vigtigt at have nogen at snakke med om sin nedtrapning.

Derfor tilbyder jeg samtaler om medicin og nedtrapning.

Du kan få tips og tricks om deling af tabletter og kapsler ved nedtrapning af psykofarmaka - se her. Og vi har også skrevet en vejledning i langsom nedtrapning af psykofarmaka - læs her

Der er god hjælp at hende her på Better Off's hjemmeside. Her tilbydes både en app, et brugerforum og konkret rådgivning.