mentor.jpg

Specialer

Mentor

Teamtoft organiserer mentorprogrammer i virksomheder. Listen er lang over virksomheder, der har fået lagt grunden til deres mentorordninger gennem Teamtoft.

Hvad er mentorskab?
Mentorskab er en relation mellem en erfaren person (mentor) og en mindre erfaren person (mente/mentee), der ønsker at lære noget af den erfarne. 

Mentorrollen kendes fra den græske mytologi, hvor Mentor holdt øje med Odysseus’ søn Telemakos, mens Odysseus gennemførte sin langvarige dannelsesrejse til Ithaka. Mentor støttede Telemakos i sin udvikling, så han i sin fars fravær både kunne tage vare på kongeriget og den ombejlede dronning, Penelope.

Mentorrollen har været kendt i mange år i især England og USA. Den egentlige form kom frem i slutningen af 1600-tallet under den franske filosof og ærkebiskop Fenelon, som med en ny tilgang til dannelse, underviste selveste Louis XIV’s barnebarn med mere mildhed, mere leg og flere fortællinger end det tidligere havde været kutyme i børneopdragelsen.
Fenelon blev en stor inspirator for især filosoffen Rousseau, som især er kendt for udviklingsromanen Emilé. 

Mentorskab ses i Danmark i dag inden for mange brancher, organisationer og institutioner. Der eksisterer en rig variation af mentorprogrammer, som spænder fra helt åbne, frivillige former til meget lukkede og arrangerede udgaver.

I Danmark har mentor-begrebet i de senere år været anvendt systematisk i mange virksomheder til at igangsætte leder- eller talentudviking og på det sociale område til at støtte integration af f.eks. indvandrerkvinder på arbejdsmarkedet eller i arbejdet med at få utilpassede unge til at få et bedre liv. Mentorrelationerne ses efterhånden anvendt ret bredt.